Op pad in Eindhoven voor onze bureautweedaagse
Tijd voor kwaliteit, daar ging het over tijdens onze eerste bureautweedaagse van dit jaar. We streken neer in Eindhoven om samen te sparren en te leren over wat kwaliteit voor ons betekent en hoe we ons werk kunnen blíjven verbeteren.
Tijd voor kwaliteit. Het goed doen en het goede willen doen. Voor ons is dat een kernwaarde: we willen betrokken zijn en onafhankelijk, maar vooral: kwaliteit bieden, hóge kwaliteit zelfs. Maar wie bepaalt wat kwalitatief van waarde is? En betekent kwaliteit hetzelfde voor de een als voor de ander? Als bureau voor maatschappelijke vraagstukken moet je soms opnieuw leren kijken, je denken laten uitdagen door wie het anders doet, om uit te vogelen of onze beelden nog passen bij werelden van verderop.
We streken neer in Eindhoven, stad van licht, stad van ‘nieuw’ en innovatie bij uitstek. Maar ook van samen, leerden we donderdag van manager Claire de Rooij van de PSV Foundation. ‘Eendracht maakt macht, de verbinding met elkaar is uniek voor de stad’, zei zij in ons eerste panelgesprek. ‘Elkaar iets gunnen, elkaar helpen, minder afgunst dan elders’, vond ook Albert Kivits, directeur van de Bibliotheek Eindhoven. Wethouder Samir Toub typeerde zijn stad als ‘schouders eronder, jezelf opnieuw uitvinden’.
Jezelf opnieuw uitvinden. Maar hoe doe je dat als wat je biedt niet meer genoeg is? Van de elf bibliotheken die Eindhoven telde was er nog maar één over, totdat mensen zelf een nieuw initiatief vormgaven: geen bibliotheek meer met alleen boeken, maar een ‘bibliotoop’ zoals die in Woensel Noord, waar je aan kunt schuiven voor soep en gratis koffie, elkaar kunt ontmoeten en kunt leren: van computerskills tot nieuwe talen, van samen Sinterklaas tot koken over de grenzen heen.
Innovatie. Meegaan met de tijd. Is dat wat kwaliteit uiteindelijk inhoudt? In het Van Abbemuseum voelden we een Picasso, roken we een Toorop en hoorden we een Mondriaan, hedentijdse kunstwerken op zich. ‘Maar verandering komt altijd met weerstand’, zei Claire de Rooij over de ommezwaai van haar foundation van voetbalgericht naar maatschappelijke impact.
Tja, waar kies je voor? En wie beslist? De bestuurders die ‘bilbiotoop’ passender vonden of de mensen die gewoon ‘bieb’ zijn blijven zeggen? En wie profiteert van welke verandering? Wie kan waar wonen? Voor wie betekent innovatie groei, en wie verliest wat hem vertrouwt is? Groeipijnen, die horen er soms ook bij.
Het ging in Eindhoven over al die kanten van kwaliteit. En ook over saamhorigheid. ‘Typisch’ voor hier, zeiden drie panelleden die we spraken. We spiegelden ons eraan, als groep, als bureau dat hoge kwaliteit wil bieden maar ook maar ook hecht aan wat van waarde is voor óns. Dat gaat hand in hand: tijd voor elkaar; tijd voor kwaliteit.