Jong betrokken is beter beleid!
Jong betrokken is beter beleid!
Veel van grote maatschappelijke vraagstukken die nu spelen hebben de grootste impact op jongeren. De klimaatcrisis, oplopende zorgkosten, het woningtekort: het zijn allemaal thema’s die jongeren hard raken. Toch wordt de stem van jongeren nog te weinig gehoord door beleidsmakers, bestuurders en politici. Veel jongeren hebben nog geen stemrecht, en ook jongeren boven de 18 vinden we weinig terug in de politiek en aan bestuurlijke tafels.
Op basis van een advies van het SER jongerenplatform heeft het kabinet Rutte IV daarom ingezet op de ontwikkeling van een generatietoets: een instrument dat helpt om zicht te krijgen op de gevolgen van beleid voor huidige en toekomstige generaties. In de afgelopen jaren is een aantal pilots uitgevoerd, zoals bij het Nationaal Groeifonds, het Nationaal Isolatieprogramma (onderdeel van het Klimaatfonds), en het programma Circulaire Economie. Ook op provinciaal niveau wordt inmiddels gewerkt aan een generatietoets, zoals bij de provincie Brabant.
De generatietoets is nog duidelijk een instrument in ontwikkeling. Uit de pilots bleek dat de vormgeving en toepassing van de generatietoets nog best lastig is. Wat ga je precies meten? Hoe precies doe je dat? En hoe zorg je dat de resultaten van de generatietoets ook echt worden meegenomen in beleid?
Daarom gaan we op AEF LIVE aan de slag! Samen met ons expertpanel bestaande uit Dieuwertje Wallaart (Voorzitter JKB), Kimberley Snijders (Voorzitter NJR), Sandra Pellegrom (Nationale SDG-Coördinator) en Marieke Koekkoek (Tweede Kamerlid Volt)
gaan we in een interactieve werkvorm ideeën uitwerken om de generatietoets een nieuwe impuls te geven. Wil je meedenken over hoe de generatietoets verbeterd kan worden? Doe dan mee!