Naar een kansrijker onderwijsstelsel
Naar een kansrijker onderwijsstelstel
Zo’n 180.000 leerlingen stappen jaarlijks over van groep 8 naar het voortgezet onderwijs. Het is hét selectiemoment in ons onderwijsstelsel. De druk op dit moment is groot, want deze vroege selectie werkt als een fuik: eenmaal in het vo is opstromen zeldzaam. Dit werkt kansenongelijkheid in de hand. De PO-Raad en VO-raad pleiten daarom voor een kansrijker onderwijsstelsel: een nieuw onderwijssysteem waarin later wordt geselecteerd en meer flexibiliteit mogelijk is.
Freddy Weima, voorzitter van de PO-Raad en Wiske Ruijgrok, schoolleider op Fourteens, vertellen in deze sessie wat dit stelsel inhoudt en over de ervaringen die hiermee de afgelopen jaren zijn opgedaan. Zo is Fourteens een school voor tieners van 10-14 jaar, waar leerlingen meer tijd krijgen om een juiste keuze te maken voor voortgezet onderwijs. In de ochtend werken leerlingen aan kernvakken in de jaargroep op het niveau van de leerling. In de middag wordt door leerlingen van 10-14 jaar samengewerkt aan een thema. Lessen worden gegeven door zowel leraren uit het primair als het voortgezet onderwijs.
Er is tijdens de sessie volop ruimte om met elkaar het gesprek aan te gaan: Wat betekent een andere inrichting van het onderwijs voor de leerlingen, scholen en de maatschappij? Zorgt dit inderdaad voor meer kansengelijkheid? En wat is nodig om hierop in beweging te komen?