Waarderen van preventie
Waarderen van preventie
We zien bij onderzoek naar preventie dat het veelal gaat over of preventieve inzet op korte termijn leidt tot besparingen over de verschillende domeinen heen. Ook wordt gekeken naar bijvoorbeeld administratieve lasten die gepaard gaan met de invoering van bepaalde interventies in verhouding tot de verwachte (gezondheids-)baten.
Recent is er een advies uitgekomen over ‘Preventie op waarde schatten’. Hierin wordt gepleit om preventie net als ander gezondheidsbeleid te beoordelen en dezelfde methoden/kaders te gebruiken. Hieruit volgt dat voor preventie een brede welvaarts-economische analyse de gouden standaard is, zoals een MKBA. Ook betekent dit dat er onder meer gekeken moet worden naar de gezondheidsbaten in QALY. Ingewikkeld is wel dat bij veel onderzoek naar preventie de effecten minder makkelijk in beeld te brengen zijn en te kwantificeren dan bij veel ‘harder’ medisch onderzoek, onder meer RCT’s zijn vaak niet mogelijk en/of ontbreken de middelen om dit kwalitatief voldoende te onderzoeken.
In deze sessie gaan we samen met Wouter Vermeulen (SEO Economisch onderzoek) en Luc Hagenaars (Amsterdam Public Health, Amsterdam UMC) hierover in gesprek en gaan we specifiek in op de vraag of we vanuit een economisch perspectief moeten kijken, of veel meer naar de grondwettelijk plicht die de overheid ook heeft als het gaat om gezondheidsbevordering.