Een Nationale Zorgreserve, hoe werkt dat?
Wat als we opnieuw geteisterd worden door een pandemie? Of een andere crisis, zoals een terroristische aanslag of natuurramp?
Van de coronapandemie hebben we geleerd dat we in een crisis soms snel extra zorgverleners nodig hebben. Eind 2020 deed de Tweede Kamer daarom het verzoek aan de regering om een reserve van zorgmedewerkers in crises te onderzoeken. Het ministerie van VWS vroeg AEF om advies te geven over hoe een Nationale Zorgreserve (NZR) eruit zou moeten zien.
Het ministerie VWS heeft Andersson Elffers Felix (AEF) gevraagd twee onderzoeken uit te voeren. De vorming van de Nationale Zorgreserve bestaat enerzijds uit het onderzoek dat leidt tot een blauwdruk voor een governancestructuur en een organisatieontwerp van de Nationale Zorgreserve. Anderzijds bestaat het uit een onderzoek naar de meest geschikte manier om zorgreservisten te werven, binden, boeien en behouden. Lees hier meer over de werving en scholing van zorgreservisten en lees hieronder ons advies over een governancestructuur en een organisatieontwerp van de NZR.
Onze aanpak in sprints
Gezien de korte doorlooptijd van dit onderzoek kozen we voor een aanpak bestaande uit drie sprints. In de eerste sprint vroegen we VWS – na het schetsen van verschillende scenario’s en bijbehorende voors en tegens - besluiten te nemen op fundamentele vraagstukken. Denk aan vragen zoals: bij wat voor crisis wordt de NZR ingezet? En welke regio-indeling past daarbij? In de volgende sprint bouwden we voort op de besluiten uit de vorige sprint. Zo ontstond een ‘trechter’ die een steeds duidelijker en gedetailleerder beeld van de NZR opleverde. In de figuur hieronder ziet u deze ‘trechter’ en leest u welke onderwerpen binnen welke sprint aan bod kwamen.
Na het lezen van bestaande documentatie – bijvoorbeeld over bestaande crisisstructuren – en het voeren van gesprekken met medewerkers van organisaties in het zorg- en het crisislandschap, hebben we met een team van adviseurs met verschillende specialismen uitgedacht hoe een zorgreserve in en voor Nederland het beste kan werken. Dat deden we niet alleen. We werken samen met Verdonck, Klooster & Associates met ruime ervaring in strategische projecten met ICT en met Van Benthem & Keulen, advocaten en notariaat voor advies op het gebied van kennis van bestuurs- en staatsrecht, gezondheidsrecht, ondernemingsrecht en arbeidsrecht.
Benieuwd naar ons advies?
In onderstaande video delen we in drie minuten wat wij VWS geadviseerd hebben:
Of lees ons volledige adviesrapport voor meer informatie over dit project.