Hoe de politie niet verdween uit Wolvega
Toen de politie bekend maakte dat het politiebureau in Wolvega eind 2025 zou sluiten, leidde dit tot fel protest uit de lokale gemeenschap. De regionale media berichtten uitvoerig over de kwestie. De burgemeester van de gemeente Weststellingwerf, waar Wolvega onder valt, wist zelfs de landelijke politiek te mobiliseren.
In goede harmonie hebben de politie en de gemeente uiteindelijk samen een oplossing gevonden die werkt; het bureau verdwijnt, maar de politie blijft voor Wolvega behouden. AEF’er Ivo van Duijneveldt over zijn rol in dit spannende en politiek gevoelige begeleidingsproject.
Waarom was de burgemeester van Weststellingwerf bezorgd?
Ivo: “De politie kijkt al jaren kritisch naar haar eigen huisvesting. Landelijk is afgesproken dat de politie met minder vierkante meters toe moet. Daarom worden panden afgestoten. Maar de burgemeester van Weststellingwerf was bezorgd dat de politie, als het bureau zou sluiten, ook helemaal uit Wolvega zou verdwijnen. Agenten zouden in de plannen namelijk voortaan opkomen vanuit Heerenveen. De zorg was dat zij alleen nog voor meldingen naar Wolvega zouden komen. De burgemeester vertelde me dat sommige jongeren hun middelvinger al opstaken naar de politie: ‘jullie gaan toch weg!"
Hoe reageerde de politie?
"Het protest van de burgemeester liet de leiding van de politie niet onberoerd. De eenheid Noord-Nederland ziet het belang van een politie die midden in de samenleving staat. Een politie die verbonden is met het gebied en met de mensen. De zorg van de burgemeester raakte daarom een gevoelige snaar. Zou het niet mogelijk zijn om, binnen de landelijke huisvestingskaders, toch een oplossing te vinden om de politie voor Wolvega te behouden? Om dit te onderzoeken, hebben de politie en de burgemeester samen werkbezoeken afgelegd aan enkele gemeenten in het noorden die als voorbeeld konden dienen. De politie vroeg mij om de werkbezoeken van de burgemeester te begeleiden."
Welke oplossing is er uiteindelijk gevonden?
"De burgemeester en de politie bezochten ook het dorp Exloo in de Drentse gemeente Borger-Odoorn. Daar huurt de politie ruimte in het gemeentehuis. De politiepost in Exloo is een flinke slag groter dan de gangbare steunpunten (waar alleen ruimte is voor enkele wijkagenten). Maar belangrijker nog was dat we zagen dat de politie er in Exloo in was geslaagd om ‘klein binnen groot’ echt te laten werken. Een vaste groep agenten en wijkagenten geven er met elkaar het lokale politiewerk invulling. Dat model wil de politie ook in Wolvega gaan toepassen. De precieze invulling van de huisvesting moet nog worden uitgewerkt, maar afgesproken is dat Wolvega als opkomstlocatie behouden blijft. En dat er een vaste groep agenten met elkaar de politiezorg voor Weststellingwerf gaat verzorgen."
Wat maakt dit project voor jou bijzonder?
"Dit project is een prachtig voorbeeld van de dunne lijn tussen gezag en beheer over de politie. De burgemeester is het bevoegd gezag, maar gaat niet over beheerszaken. Dat knelt soms, zoals in de casus Wolvega duidelijk werd. Het mooie vind ik dat de politie en de burgemeester elkaar vonden in hun ambitie om kleinschalige politiezorg vorm te geven. De politie heeft daarvoor de logica van de bedrijfsvoering even opzijgezet en is eerst gaan kijken wat er lokaal nodig is. Wat vraagt het werk? Vervolgens is gekeken hoe dat goed in te passen is. Dan blijkt er binnen de kaders van huisvesting, financiën en personeelsplanning best ruimte te zijn."
"Ik heb de werkbezoeken van de burgemeester met veel liefde begeleid. Het thema van een lokaal verankerde politie staat me na aan het hart. Vorig jaar ben ik gepromoveerd op een proefschrift over de maatschappelijke integratie van de politie. Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe de ideeën die ik daarin beschreef nog steeds in de praktijk kunnen worden gebracht, ook al lijken de condities daarvoor niet altijd optimaal. Ik hoop dat de casus-Wolvega een voorbeeld is voor andere gemeenten in het land."
Wil je meer weten? Stuur Ivo een berichtje!