Wie is verantwoordelijk voor het vinden van een crisisbed?
Welke stappen doorlopen professionals bij een onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking zonder Wlz-indicatie? Wanneer iemand in een crisis belandt, kan het nodig zijn om diegene acuut op te nemen, ook als diegene dit zelf niet wil. Welke regels, rechten en plichten gelden bij dit soort onvrijwillige opnamen, is vastgelegd in de Wet zorg en dwang (Wzd) en in de Wet verplichte ggz (Wvggz).
Binnen de Wzd vormen mensen met een verstandelijke beperking die in een crisis belanden en geen indicatie hebben voor de Wet langdurige zorg een bijzondere groep, voor wie het vaak lastiger is om een passende crisisplek en zorgaanbieder te vinden, adequate zorg en behandeling te bieden en de cliënt op de juiste manier te verwijzen wanneer deze met ontslag gaat.
In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakten AEF’ers Aukje Hilderink, Alec Geurts, Aris van Veldhuisen en Nynke Willemsen samen met Chantal Sohilait een handreiking voor professionals. De handreiking geeft inzicht in de verschillende verantwoordelijkheden bij opname, zorg en behandeling en ontslag.
Lees de handreiking en de oplegger met werkafspraken hier. Wil je meer weten over dit project? Stuur Aukje of Alec een berichtje.